Järvenpään rotaryklubit lahjoittivat Järvenpään kouluille vedentutkimusreput

14.2.2019

Kuva: Seppo Rantanen
Järvenpää-Kartanon rotaryklubin presidentti Timo Saarnio (vas.) ja Järvenpään rotaryklubin presidentti Pentti Partanen luovuttivat vedentutkimusreput Järvenpään alakoululaisille. Kuva: Seppo Rantanen

Järvenpää-Kartanon ja Järvenpään Rotaryklubit lahjoittivat torstaina 7.2.2019 vedentutkimusreput kahdelletoista Järvenpään 4-6-luokkalaisia opettavalle kouluyksikölle.

Vedentutkimusrepussa on välineet veden laadun sekä vesieliöiden tutkimista varten sekä niihin liittyvät tietokortit. Näillä oppilaat voivat tutkia mm. veden lämpötilaa, sameutta, happamuutta ja happipitoisuutta.

Vedentutkimusreppu on Suomen Ympäristökeskus SYKEn tuottama. Reppu liittyy Opetushallituksen kärkihankkeeseen, jossa kehitetään uuden opetussuunnitelman mukaista pedagogiikkaa tuottamalla malleja ilmiöpohjaiseen, monialaiseen oppimiseen.

Myös Järvenpään opetussuunnitelmassa Tuusulanjärvellä on tärkeä osuus.
- Tutkimusreppu tuo hyvän ja mielekkään lisän retkille Tuusulanjärven rantaan. Repun sisältö on käytännön tutkimustehtävien valmis toimintapaketti, arvioivat Järvenpään Anttilan koulun 4. luokan opettajat Vuokko Kortekangas, Riikka Rautiainen ja Marjo Rintaluoma.

Opettajien mukaan oppilaat ovat innokkaista retkeilemään ja tutkimaan.
- ”Ulos oppimaan” –ajattelutavan mukainen oppimisympäristöjen vaihtelu virkistää ja käytännön tutkimustehtävien kautta oppiminen on usein tehokkaampaa kuin muut työskentelytavat.

Opettajien arvion mukaan vedentutkimusreppu soveltuu parhaiten vuosiluokille 4-6. Erityisesti nelosluokkalaisten opetussuunnitelmassa sisältöalueena on veden elinympäristö, veden ominaisuudet ja veden kiertokulku.

Suomalaiset rotarit ovat olleet aktiivisesti mukana Itämeren suojeluhankkeissa. Myös nuorisoa tukeva toiminta on rotarityön keskeisiä teemoja. Vedentutkimusrepun avulla Järvenpään rotariklubit haluavat tukea Tuusulanjärven ja muiden lähivesiemme tilan parantamiseksi tehtävää työtä ja sen tärkeyden ymmärtämistä koululaisten keskuudessa.

Yhden tutkimusrepun arvo on noin 100 euroa, joten lahjoituksen kokonaisarvo on runsaat 1000 euroa. InstMan Oy on lahjoituksellaan osaltaan mahdollistanut Järvenpään rotaryklubin osallistumisen hankkeeseen.